Sataa, roimottaa. Ulkoinen harmaus hiipii hiljaa, varoittamatta sisätiloihin. Suljin äkkiä kaikki ikkunat. Etelänpuolelta ryöppysi sisään jo pieni puro. Ei auttanut ikkunoiden sulkeminen. Harmaus oli jo kaapannut kodin, mielen, aistit. Ulkoinen olemuksenikin muuttui harmaaksi. Se meni luihin ja ytimiin.

Selkäytimeni alkoi tuottaa harmaita aivosoluja, onttoja soluja, jotka eivät kelvanneet mihinkään muuhun kuin jakautumaan ja tuottamaan uusia harmaita ilkkuvia soluja. Oivalluskeskukseni on kiedottu verkkoon. Minut oli vallattu. Verenikin on harmaantunut. Kaikki värit oli viety, luimistettu.

Värejä hehkuva väripalettinikin oli harmaantunut. Pensselit retkottivat apean näköisenä, kuivahtaneina, kovettuneina. Mustaa, harmaata, koko talven kestänyttä valkeaa. Kirjaimet, sanat, lauseetkin ovat mustia, tympeitä. Mielikuvitukseni kieltäytyi tuottamasta värillisiä sanoja.

Tiedotusvälineet toitottavat harmaana massana lilluvia tuhoavia uutisia. Lehti kiinni ja roskiin. TV kiinni, äkkiä. Verhot kiinni, mutta eihän minulla ole verhoja! Yksi jaappanilainen paperiverho ei riitä. Harmaus tuijottaa minua ikkunoiden takaa, irvistelee ja läiskäyttää välillä ämpärillisen vettä ikkunaruutuihin.

Mitä ihmettä tämä on? Minähän pidän mustasta, harmaasta, valkoisesta. Minähän pukeudunkin mustaan.... Mutta voin laittaa punaisen huivin, jos haluan! Ta keltaisen. Siinä se oli. Oma valinta. Tämä harmaus ei ole oma valinta, se on valinnut minut. Eikä sillä ole yhtään värihuivia tarjottavana, ei edes pieniä värihelmiä.

Tietokonekin on musta. Näppäimistö on musta. Hiiri on musta. Hiirimatto on musta. Musta hiiri kieltäytyy yhteistyöstä. Se ei tottele minua. Se ei kulje viivaa, jonka sille osoitan. Kulkee omia teitään, mokomakin kapinallinen. Vereni kuohahtaa, vippaan sen kohta seinään! Näppiskin tuottaa harmaata. Tämä koko juttu on harmaa, ankea. Tylsä. Saisikohan nämä vempaimet vaihdettua punavärisiksi, takuuvaihtona?

Mitä? Mitä ihmettä? Kuulinko oikein? Mielikuvitukseni tuotti värillisen sanan! Punavärisen sanan!

Peli ei olekaan vielä menetetty! Ehkä.