Kun vuodenajat vaihtuvat, nii se iskee. Sisustuskohtaus. Se on niin voimakas, että se ei anna sijaa muille ajatuksille. Se täyttää koko pään sisällön. Se pakottaa hankkimaan sisustusjulkaisuja uusia sisustusideoita antamaan. Kohtauksen ollessa pahimmillaan on tongittava kirpputorit ja alekorit. Huutokaupat ja halpahallit. Sisustuslehden viitoittamaa polkua on valittava sisustusvärit ja -materiaalit.

Ensin kuitenkin oli ulkoistettava vanha roina, kaameat värit ja muodot ja mörskät, jotta päästäisiin oikeaan sisustustunnelmaan. Oli tehtävä sisustussuunnitelma. Apuna voisi ehkä käyttää sisustussuunnittelijaa, jos varat sallii. Yleensä ei, mutta nou hätä, meissä kaikissahan asuu pieni sisustussuunnittelija. Vain mielikuvitus on rajana, sanoo sisustuslehti. Ja se kyllä tietää, onhan takana sisustuksen ammattilaisia.

Siispä mielikuvittelemaan. Kuvaston mukainen sohva tuohon. Pöytä tuohon. TV-taso ja hyllyt, nnoiinn, tuohon noin. Vintiltä se isoäidin vanha pysti, se tuohon. Vitriini kaikelle kerätylle tilpehöörille... se mahtuu tuohon... Ei kun kulmamalli, se on parempi. Matto, verhot.... Sisustaja on jo ihan kuumissaan ja hikinen ja janoinen mielikuvittelun  vaatiman fyysisen rasituksen myötä.

Sisustaja kuitenkin myhäilee tyytyväisenä kodin uudelle sisustusnäkymälle. Vielä täytyy hankkia sisustustauluja ynnä muuta sisustusrekvisiittaa. Valmis!

 - - - -

Kun päähän on tullut uutta tilaa, alkaa sisäinen ääni tutusti pölistä:

”Onkohan lopputulos sittenkin liian tummanpuhuva. Ettei vaan tule synkkä tunnelma?”. Sisustaja pohtii ja arvelee, että piristykseksi muutama värikäs sisustustyyny voisi luoda sen kuuluisan pisteen iin päälle.

”Toisaalta, tarvitaanko uutta sohvaa kun se on melkein samanlainen kun tuo vanha. Värikin on liki melkein.”

”Hmmm... nykyinen pöytäkin on aika hyvän kokoinen, jos vaan vähän puleeraisi sitä.”

”Entäs nuo muut sitten, verhojakin on kaappi pullollaan, jos vaihtaisi sieltä uudet!” ”Mattokin on ihan ehjä ja puhdaskin!”

”No ainakin se isoäidin vanha pysti vintiltä tuohon!”

Sisustajan pääkoppa on tyhjääntynyt, suu kuivunut ja kaikki sisustusajatukset ovat ulkoistuneet. Pysti kuitenkin on niin kaunis ja sopi paikalleen kuin nenä päähän. Sisustaja oli tyytyväinen ja sisäisti ajatuksen, että keväällä sitten taas. Koko homma uusiksi. Sisustukseen budjetoidut rahatkin olivat  visusti tallessa seuraavaa kohtausta varten.

Sisustaja päätti palkita itsensä ja sisusti itsensä lähimpään pizzeriaan. Siellä oli muitakin sisustautuneita. Sisustaja hymyili ja tilasi kaljan.

 

  

 

Pakinaperjantai: SISUSTAA